Návod ke skladování a krájení
Skladování nerozbalené šunky v originálním balení
Minimální trvanlivost šunky je 9 měsíců. Šunku zabalenou v originálním balení v plastovém obalu a krabici můžete skladovat na chladném a suchém místě při teplotě 0-10° C po výše uvedenou dobu.
Skladování šunky po vybalení
Pokud šunku vybalíte z krabice a plastového obalu, měla by být uskladněna na čistém a suchém místě v otevřeném prostoru při pokojové teplotě či na chladnějším místě (14° C až 23 °C), ne v lednici. Nejlépe můžete šunku pověsit nebo umístit na přiložený dřevěný stojánek a zakrýt čistým bílým servítkem či utěrkou. Buďte opatrní, co se týče hygienických podmínek daného místa.
Konzumace
Šunka se odkrajuje přiloženým nožem tzv. CUCHILLO JAMONERO na tenké plátky z jednoho místa řezu. Styl odkrajování šunky je velmi důležitý, zvláště pro chuť a texturu. Nejprve odkrojte tukovou vrstvu z jakékoliv jedné strany a nevyhazujte ji. Využijete ji opět pro zakrytí, aby šunka neokorala. Po té krouživým pohybem nože odkrajujte malé a tenoučké kousky šunky do cca 7 cm (pokud možno průsvitné). Tyto menší kousky se lépe vychutnávají na patře a stupňují chuť šunky. Důležité je zachovávat rovinu řezu rovnoběžnou s osou jamónu a nevydlabávat díry do tvaru U.
Až se dostanete ke kosti, šunku obraťte a začněte stejným způsobem z opačné strany. Po odřezu tenkých plátků se doporučuje okamžitá konzumace, protože vzduch plátky může rychle vysušit. Nejdříve si proto vše nachystejte a šunku nakrájejte jako poslední. V případě, že musíte připravit plátky šunky předem, přikryjte je alobalem nebo potravinovou folií. Pokud však mezi dobou krájení a konzumací uplyne několik hodin, je lepší plátky přikrýt mírně navlhčenou čistou bavlněnou utěrkou a umístit do lednice. Pokud byly plátky šunky uloženy nějaký čas v lednici, doporučujeme je před konzumací nechat chvíli provětrat na vzduchu venku z lednice, do té doby než se začnou trochu “potit”. Šunka má pak výraznější chuť.
Skladování šunky po nakrojení
Šunku po nakrojení, umístěnou na dřevěném stojánku, skladujeme na suchém a větraném místě při pokojové teplotě. Pro zachování co nejdelší čerstvosti šunky zakryjeme nakrojené místo prvními odříznutými pláty tuku nebo zakapeme olivovým olejem, a celou šunku po té zakryjeme čistou utěrkou nebo bílým servítkem. Tak předejdete vysychání a oxidaci šunky.
Spotřeba
Každá spotřeba závisí na způsobu použití. Pokud se šunka spotřebovává každý den v několikačlenné rodině, většinou se zkonzumuje do jednoho měsíce. Pokud spotřeba trvá několik měsíců, řezné plochy šunky začnou tvrdnout a je pak obtížnější získat tenké lesklé plátky. Proto se doporučuje spotřeba do 1-2 měsíců se zakrýváním řezného místa prvotně odkrojeným plátem tuku.
Gastronomie
Šunka Serrano je ideální jako typické španělské tapas (předkrm) nebo jako doplněk do salátů. Šunka Serrano je též vynikající přísadou do teplých pokrmů (do těstovin, k zapečení s masem a sýrem apod.). Spolu se šunkou mohou být podávány další doplňující pochutiny, jako jsou například olivy, olivový olej, pražené mandle nebo sušená rajčátka a červené víno, které jedinečný gastronomický zážitek á la Andalusie ještě znásobí.
Přejeme Vám dobrou chuť!