Jamón patří mezi nejznámější španělské delikatesy. Španělé s ním dokáží vykouzlit jednoduché chutné tapas i znamenité hlavní chody. Pojďme se jejich kuchyní trochu inspirovat a vychutnejme si jamón nejen o svátcích.
Není jamón jako jamón
Pod výrazem jamón se skrývá řada podobných produktů. Rozdíly spočívají zejména ve výběru druhu prasete, jeho odchovu, místě zpracování a době zrání. Každý kus jamonu pak nese označení, do kterého se mnohé z výše jmenovaných faktorů promítají. Je de facto značkou v tradičním slova smyslu, její užití má přísná pravidla.
Jamón ibérico se vyrábí z prasat tradiční iberské rasy, potomků původních divokých vepřů. Prasata jsou živena různými druhy krmiv a kvalita šunky závisí zejména tom, jak velký podíl v jeho stravě tvořily žaludy. Nejlepší šunky jsou označovány černou etiketou a názvem pata negra. To značí, že prasata byla 100% iberského původu a živila se žaludy a tím, co kde v přírodě spásla.
Jamón serrano, také označovaný jako jamón blanco nebo pouze jamón pochází z bílých prasat. Přívlastek serrano si vysloužil tím, že se nechává zrát ve studeném a suchém horském klimatu. Zpravidla zraje kratší dobu. Je cenově dostupnější.
Jamón ibérico bývá tmavší barvy, zatímco jamón serrano světlejší, i když ne vždy tomu tak je. I ve Španělsku je mnozí od sebe nerozeznají. Použití mají oba druhy šunek podobné, ovšem jamón ibérico se vyplatí si skutečně vychutnat zastudena, třeba s kouskem křupavé bagetky. Jamón serrano oproti tomu dobře využijeme i v teplé kuchyni.
Častokrát se také může zdát, že španělský jamón a italské prosciutto jsou totožné produkty. V čem se tedy liší?
Italské prosciutto je poměrně dosti podobné jamonu typu serrano. Oba produkty mají růžovější barvu a vyšší podíl vlhkosti, jsou jemnější chutí i texturou. Jamón ibérico ve srovnání s nimi podstoupil mnohem delší proces zrání a je oceňovaný pro svoji čistotu a vysokou kvalitu, zaručenou zejména právě výběrem rasy a složením stravy vepřů. Je aromatičtější.
Využití jamonu v kuchyni
Využití jamonu v kuchyni je velmi široké. Pokud máme po ruce jamón ibérico, využijeme ho zejména k přípravě tapas. Oproti tomu jamón serrano si můžeme vychutnat na tisíc způsobů, lze ho snadno využít i v kuchyni teplé.
Šunkový talíř
Nejjednodušším způsobem, jak servírovat jamón, je vyskládat ho úhledně na talířek. Vůbec nemusíme mít strach, že by takový talíř působil příliš obyčejně. Stačí jamón nakrájet na menší kusy, zhruba tak velké, abychom plátek přeložili a pohodlně umístili na kousek pečiva. Podáváme k němu křupavou bagetu nakrájenou na plátky, pokud ji ještě navíc potřeme rajčetem a zakápneme olivovým olejem (viz. tento recept), budou se všichni kolem stolu rozplývat blahem.
Obložené chlebíčky a bagety
Jamón bezpochyby patří mezi nejoblíbenější suroviny pro přípravu nejrozličnějších jednoduchých tapas.
Snadno s ním obložíme různé malé chlebíčky (jednoduché montaditos nebo párátko vyžadující pinchos) nebo canapés (čili jednohubky). Podobné kombinace ingrediencí můžeme použít i pro obkládání bagety (bocadillo), která vcelku hravě poslouží i jako hlavní chod.
Po boku jamonu se bude dobře vyjímat rajče, pečená červená paprika nebo opečená zelená paprička z Padronu, olivy všech druhů a samozřejmě sýry. A pokud bagetku před obložením zakápneme kvalitním olivovým olejem, o to lépe.
Bikini s jamonem
V katalánských barech nelze přehlédnout sendvič s názvem bikini. Jedná se v podstatě o toust, který zdělil název po jednom z místních podniků. Tradičně se připravuje s vařenou šunkou a sýrem, ovšem luxusnější verze počítá se šunkou sušenou. Připravíme ho jednoduše ze dvou kousků toustového chleba, které na vnější straně pomažeme máslem, mezi ně vložíme jamón a sýr (ementál, mozzarellu, cokoli máme rádi). A necháme zapéct buď v toustovači nebo na pánvi.
Kroketky s jamonem
Krokety patří mezi nejblíbenější španělské drobnosti k zobání. Asi nás nepřekvapí, že v nich často najdeme právě jamón. Základem kroket je hustý bešamel, do kterého vmícháme na drobno pokrájený jamón. Z vychlazené směsi formujeme válečky, obalujeme ve vejci a strouhance a smažíme.
Meloun s jamonem
Naprosto jednoduchá tapa, kterou připravíme z cukrového melounu a kousku jamonu. Meloun můžeme šunkou obalit, případně šunku stočenou do ruličky připevníme navrch. Stejnou kombinaci si vlastně oblíbili také třeba Italové.
Zeleninový salát s jamonem
Jamón natrhaný či nakrájený na kousky promění obyčejný zeleninový salát v kompletní syté jídlo. Přihodit k němu můžeme ještě kousky sýru, třeba kozího, zrovna jako pár vlašských ořechů.
Kabátek z jamonu
Šunka nám může v kuchyni posloužit jako kabátek pro řadu dalších ingrediencí. Můžeme jí obtočit zelený chřest, kousky brambor nebo třeba cukety, zrovna jako ryby a maso. Pak už je stačí jenom upéct nebo ogrilovat. Servírovat je můžeme jako tapu či jako součást hlavního jídla.
Jamón do náplní a nádivek
Plněné masové kapsy, brambory, žampiony nebo třeba cuketa či lilek, tam všude oceníme, pokud do náplně přidáme trochu nadrobno pokrájeného jamonu.
Pizza s jamonem
Pizza se klasicky obkládá prosciuttem, nicméně jamón serrano nám poslouží stejně dobře. Doplnit ho můžeme třeba kapary a olivami.
Vývar z kosti
Kost ze sušené šunky krásně využijeme při přípravě vývaru. K výrobě koncentrovaného vývaru nám postačí pouze zelenina a tyto kosti, na kterých ideálně zbylo ještě trošku šunky. Menší kousek kostičky jinak můžeme přidat do jakéhokoliv vývaru, propůjčí mu to silnější chuť.
Jamón patří mezi top ingredience španělské kuchyně a je velmi jednoduché si ho oblíbit. Stojánek s nohou se snadno stane středem pozornosti každé kuchyně. Menší bloky jamonu jsou zase skladnější a díky jejich praktickému balení se snadno s pár dalšími drobnostmi vejdou do dárkového koše.