K českým Vánocům patří neodmyslitelně sladké drobnosti. Co přidat tento rok na náš stůl něco latinskoamerického? Třeba chuť mléčného karamelu dulce de leche?
Dulce de leche patří mezi oblíbené latinskoamerické dobroty. Jedná se o mléčný karamel, který má ohromnou škálu uplatnění - pochutnat si na něm můžeme v palačinkách, na vaflích či pudincích, vyrábí se z něj polevy, přidává se do zmrzliny nebo se s ním třeba plní bonbony. A nakonec, dulce de leche tradičně najdeme také v sušenkách známých jako alfajores, zejména těch argentinských.
Alfajores se připravují v rozličných podobách v Latinské Americe i některých regionech Španělska. Argentinské alfajores vypadají jako malé sendviče. Skládají se ze dvou sušenek upečených z těsta obsahujícího poměrně velký podíl škrobu. Můžou nám lehce připomínat křehké piškoty. Spojuje je vrstva dulce de leche, někdy jsou po obvodu navíc obalené ve strouhaném kokosu a říká se jim Alfajores de maizena. Považují se za jedny z nejoblíbenějších tamních sladkostí a jsou známé po celém světě. Prodávají se i balené v nejrůznějších variantách. Nejznámější argentinskou firmou vyrábějící alfajores je HAVANNA (hotové je najdete i v naší nabídce zde). Vy si však můžete doma upéct i ty pravé domácí podle našeho vyzkoušeného receptu.
ARGENTINSKÉ ALFAJORES DE MAIZENA
Na zhruba 4 plechy budeme potřebovat:
- 200 g maizeny (kukuřičného škrobu)
- 100 g hladké mouky (obyčejné či špaldové)
- 100 g moučkového cukru (bílého či nerafinovaného)
- 100 g másla pokojové teploty
- 2 menší vejce
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 2 sklenice dulce de leche á 450g
- kokos na posypání
V misce utřeme máslo s cukrem. Máslo by mělo být povolené natolik, aby společně s cukrem vytvořilo krém. Pokud se nám to stále nedaří, lehce ho nahřejeme, třeba nad vodní lázní.
Do krému z másla a cukru vmícháme důkladně vejce.
Vedle smísíme a prosijeme mouku, maizenu, cukr, prášek do pečiva a sůl.
Tuto suchou směs vmícháme do směsi vejce s cukrem a máslem.
Vypracujeme z nich těsto. Bude hladké a možná bude malinko lepit.
Těsto zabalíme do folie a uložíme nejméně na hodinu do lednice, případně na kratší dobu do mrazáku. Těsto musí ztuhnout natolik, aby se s ním dobře pracovalo.
Těsně než těsto vyndáme z lednice, dáme hřát troubu na 180 stupňů. Připravíme si pracovní plochu, všechny další pomůcky a mouku na podmoučení.
Pomoučíme si pracovní plochu a z těsta válíme pláty o síle 2 až 3 milimetry a vykrajujeme z nich vybrané tvary. Skládáme je na plech vyložený pečícím papírem, s dostatečnými rozestupy.
Pečeme zhruba 10 minut a vyndáváme z trouby ještě ve chvíli, než začnou sušenky zlátnout.
Vychladlé sušenky spojujeme vrstvou dulce de leche a tu obalíme v kokosu.
Dulce de leche bude ale minimálně stejně slušet i našemu tradičnímu českému lineckému cukroví. Nahrazením marmelády mléčným karamelem získáme další vynikající druh pro náš sladký talíř.
LINECKÉ CUKROVÍ S DULCE DE LECHE
Na 3-4 plechy budeme potřebovat:
- 300 g mouky (obyčejné nebo špaldové)
- 200 g másla
- 85 g moučkového cukru (bílého či nerafinovaného)
- 1 žloutek
- špetku soli
- 1 sklenici dulce de leche 450g
Mouku, pokrájené máslo a cukr se špetkou soli konečky prstů nebo robotem spojíme v drobné hrudky.
Když se dostaneme do fáze, kdy směs připomíná drobenku, přidáme žloutek . Dále zpracováváme, díky žloutku směs začne tvořit těsto. Pokud by směs byla příliš suchá, přidáme trošku studené vody.
Hotové, prakticky nelepivé těsto zabalíme do folie a uložíme na alespoň hodinu do lednice.
Před vyndáním těsta dáme hřát troubu na 180 stupňů, připravíme si také pracovní místo a pomůcky.
Na pomoučené pracovní ploše z těsta válíme slabé, 2 až 3 milimetry tenké pláty, z nichž vykrajujeme vybrané tvary. Jednotlivé kousky klademe na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme 10-15 minut, dokud nezačnou lehce zlátnout.
Po vyndání z trouby necháme vychladnout a poté spojujeme za použití dulce de leche. Nakonec můžeme pocukrovat.
Buen provecho!