"Maso z argentinských býků je naprosto jedinečné. Je báječně šťavnaté, chutné a nemusí se vůbec marinovat. To, že se krávy celý den toulají po pampách a baští trávu je totiž z jejich masa cítit. Když si chci pochutnat na dobrém bifteku, jiné maso nekupuji. Dřív jsem hovězí maso různě nakládala, ale když narazíte na nekvalitní maso nebo řezníka, který se Vám dušuje, že kupujete svíčkovou z mladého býka a přitom si nesete domů starou krávu, žádná marináda Vám stejně nepomůže. Za kvalitu musíte, pravda, trochu připlatit, ale zase máte jistotu. A bifteky si také nedáváte každý den. Pak už si dejte jen salát a láhev argentinského vína. K dokonalému štěstí to naprosto stačí." To říká herečka a moderátorka Markéta Hrubešová, která se s námi podělila o své tajné tipy na přípravu dokonalých steaků. Neváhejte a vyzkoušejte její recept na Rib Eye steak se zeleným chřestem a Steak z argentinské svíčkové.
|
|
Rib Eye steak se zeleným chřestem
|
Ingredience: 500g hovězího masa Rib Eye, svazeček zeleného chřestu, nové brambory, lžíce krémového kozího sýra, olivový olej, lžička másla, stroužek česneku, sůl a pepř z mlýnku, větvička tymiánu a rozmarýnu. Příprava: Maso rozřízněte, případně odstraňte vrchní vrstvu tuku. Lehce promačkejte klouby prstů, shrňte do původního tvaru a potřete olivovým olejem. Přidejte bylinky, namáčknutý česnek a dejte marinovat do keramické nádoby. Brambory očistěte a osušte a jednotlivě zabalte do alobalu. Přikápněte olivový olej a přidejte pár zrnek mořské soli. Dejte do vyhřáté trouby. Pečte na 200C asi 40 min. Chřest propláchněte a seřízněte na stejnou délku. Na pařáčku ho nechte asi minutu blanšírovat, pak ihned stáhněte z ohně a zchlaďte studenou vodou. Nechte okapat. Rozpalte grilovací pánev, položte na ni maso i s bylinkami a pečte po každé straně 2 minuty. Osolte a opepřete. Pak na maso položte kousek másla a nechte na teple odpočinout asi 5 minut. Do pánve vhoďte chřest a grilujte ho zhruba minutu. Na talíř dejte rozbalené brambory, které lehce namáčkněte a vložte do nich kozí sýr. Přidejte chřest a maso. Ihned servírujte. |
Steak z argentinské svíčkové
|
Ingredience: 600g argentinské svíčkové, sůl, pepř Příprava: Ze svíčkové ukrojte dva steaky vysoké přibližně 4 až 5 centimetrů. Lehce je poplácejte dlaní nebo naplocho nožem, shrňte do původního tvaru a omotejte kuchyňským provázkem. Dobře rozpalte grilovací nebo jinou pánev. Maso opékejte zprudka po minutě z každé strany. Pak připočtěte čas podle toho, jak máte rádi maso upečené. Steaky vyberte z pánve a dejte ještě na teplo. Po chvíli je znovu otočte. Šťáva se tak rovnoměrně rozloží. Pak přeřízněte provázek, okořeňte a servírujte. |
|
Tyto a další zajímavé recepty najdete v nové kuchařce Markéty Hrubešové Tak vařím já 125 receptů pro vytížené ženy |
Autor úvodní fotky: