Příprava 40 minut Grilování 50 minut 900 g flank steaku NA OMÁČKU NA TOUSTY
|
|
1) Na omáčku na středním plameni svařte balzamikový ocet na poloviční objem - trvá to 15-20 minut. V rendlíku na 1 lžíci řepkového oleje opékejte cibuli 3-4 minuty dosklovita. Pak přidejte česnek a opékejte další minutu. Přilijte kečup, 3 lžíce vody a převeďte k varu. Ztlumte a nechte 5 minut bublat. Přidejte svařený ocet, ancho, papriku, hořčici, červený vinný ocet, worcesterskou omáčku, chipotle, třtinový cukr, med a melasu. Zvolna vařte asi 10 minut do zhoustnutí, občas zamíchejte. Rozmixujte dohladka. Omáčku osolte a opepřete a nechte při pokojové teplotě vychladnout (lze ji připravit až týden předem a uchovat v chladničce.
2) Před grilováním nechte steak 30 minut dojít do pokojové teploty. Mezi tím rozpalte gril. Steak potřete 1 lžící řepkového oleje, osolte a opepřete. Grilujte dohněda 3 minuty po každé straně. Přesuňte na chladnější část grilu, potřete připravenou omáčkou a grilujte za občasného obracení a potírání dalších 5 minut. Přendejte na prkénko, volně zabalte do alobalu a nechte 10 minut odpočinout.
3) Mezitím si připravte sýrové tousty. Potřete řeznou stranu pečiva olivovým olejem a osolte i opepřete. Grilujte po obou stranách dozlatova. Sejměte z grilu a posypte strouhaným čedarem, položte na arch alobalu a vraťte krátce na gril, aby se sýr rozpustil. Přendejte na servírovací talíř.
4) Steak nakrájejte přes vlákno na tenké plátky. Rozložte je na tousty a posypte jarní cibulkou.
NĚCO NAVÍC
* Chilli ancho je druh chilli papričky se specifickou karamelovou a středně pálivou chutí. Koupíte ji v internetových obchodech s mexickými specialitami.
Tento recept najdete v kuchařce "Grilování" z edice Apetit, která obsahuje mnoho zajímavých receptů a tipů na grilování.