Argentinu proslavili Evita, Maradona a Messi, ale také vynikající šťavnaté argentinské steaky.
Proč je argentinské hovězí proslulé po celém světě a proč byste ho měli rozhodně vyzkoušet?
1. Prastará tradice chovu dobytka
Produkce hovězího masa je v Argentině prastarou tradicí tamního obyvatelstva tzv. gauchů (čti gaučů) a neodmyslitelnou součástí národní identity. Gauchové, argentinští honáci dobytka, žili obvykle kočovným způsobem života a kromě svého stáda měli pouze to, co s sebou pobrali. Dokázali se hravě postarat o své stádo krav, koní či ovcí, chytit lamu či bleskurychle ochočit a vycvičit koně. Byli a jsou to mistři grilování na otevřeném ohni, kterému se v Argentině říká Asado. Do teď žijí gauchové na mnoha argentinských farmách tzv. estanciích.
2. Šťastné krávy, co neznají stres, antibiotika a hormony
V Argentině jsou pro chov skotu ideální podmínky. Krávy zde na 60 milionech hektarech spásají celoročně trávu na rozsáhlých travnatých rovinách zvaných pampy. Mají dostatek pohybu, což přispívá ke křehkosti a šťavnatosti masa. Dobytek není chován ve stresu v kravínech a podávání hormonů ke stimulaci růstu či podávání antibiotik je v Argentině zakázáno. Celý svůj život stráví na pastvě pod širým nebem. Posledních 90 dnů mohou být býci dokrmování směsí kukuřice, sóji a dalších obilnin vypěstovaných na farmě za účelem zvýšení podílu intramuskulárního tuku tzv. mramorování.
3. Kvalitní zdroj bílkovin, vitamínů a minerálů
Argentinské hovězí z mladých vykastrovaných býků chovaných cca. 24 měsíců (tzv. volské maso) vyniká nejen svou jedinečnou křehkostí a šťavnatou chutí, ale i skvělými nutričními hodnotami. Je bohaté na kvalitní bílkoviny, vitamíny B6, B9 a B12, železo, zinek, fosfor a selen a velmi prospěšnou omega-6 kyselinu linolovou. Zároveň má nízký obsah cholesterolu a tuku.
4. Dokonalá chuť, křehkost a šťavnatost
Argentinské maso má výraznou barvu a chuť a je tak křehké a šťavnaté, že se při jeho přípravě obejdete bez koření a marinád. Nejlépe si vychutnáte argentinské steaky, jako Argentinci, mírně osolené a opečené na medium či medium rare na steakové pánvi či na grilu na dřevěném uhlí. Jako příloha je pro Argentince typická grilovaná zelenina, pečené brambory a salsa chimichuri či salsa criolla. K hotovému steaku si nezapomeňte otevřít lahvinku dobrého argentinského Malbecu, který se díky silné struktuře a robustním taninům s hovězími steaky báječně snoubí.
5. Zpracování a doprava v přísných hygienických podmínkách
Maso z mladých volků je zpracováváno v Argentině v přísných hygienických podmínkách a vyzrává následně 4-5 týdnů ve vakuu tzv. mokrým zráním na lodích ve chlazených kontejnerech při teplotě 0-3 stupňů Celsia.“ Následně putuje chlazenými nákladními vozy do chladících boxů Pampas Market.
DOPORUČENÉ SKLADOVÁNÍ
Při teplotě 0 – 3 °C vydrží čerstvé několik měsíců dle expirace uvedené na obalu. V běžné lednici, chladící většinou na 5-7 °C, jeho trvanlivost klesá a vydrží tak 3-5 dnů. Maso je možné též zamrazit, kde ve stejné kvalitě vydrží až 1 rok. Ale nejlépe si ho vychutnáte čerstvé.