Malvasia
Malvasii v podstatě tvoří rodina odrůd, historicky pěstovaných ve Středomořském regionu, na Kanárských ostrovech a na Madeiře, dnes ovšem rozšířených do mnoha dalších vinařských regionů světa. V minulosti byly zaměnitelné názvy jako Malvasia, Malvazia či Malmsey používány pro všechna vína, postavené na této odrůdě. Nicméně v moderní enologii je název "Malmsey" používán výhradně pro sladkou variantu vína Madeira, připravovaného právě z odrůdy Malvasia. Tato rodina zahrnuje odrůdy Malvasia Bianca, Malvasia di Schierano, Malvasia Negra, Malvasia Nera, Malvasia Nera di Brindisi a mnoho dalších, jejichž hrozny se využívají k produkci bílých (výjimečně červených) stolních, dezertních a fortifikovaných vín stejného jména, nebo jsou též používány do směsí s dalšími odrůdami.