Malbec

Malbec, taktéž znám jako Cot či Auxerrois, původně pochází z regionu Cahors v jihozápadní Francii a je jednou ze šesti odrůd, uznaných pro výrobu červených cuvée v Bordeaux. Malbecu se daří v oblastech s velkými teplotními rozdíly a na vápenitých, jílovitých a písčitých půdách, jako je úpatí And. Právě proto se stal prémiovou modrou odrůdou v Argentině, kde našel skvělé klimatické a půdní podmínky pro pěstování a místní vína z této odrůdy získala světový věhlas, o čemž svědčí i mnoho medailových ocenění na odborných soutěžích. Dnes Argentina vypěstuje 75% Malbeců světové produkce (z toho 85% v oblasti Mendoza). Dává vína příjemné chuti a středního těla, s typicky zemitými tóny a intenzivní purpurovou barvou. Díky silné struktuře a chuti získává lehce rustikální nádech. Stejně jako červeným vínem, je Argentina známa i svým hovězím masem. Spojení těchto dvou produktů je ale více než geografické - díky svým robustním taninům je Malbec přirozeně vhodným partnerem pro šťavnaté steaky.

Pokud byste rádi ochutnali víno této odrůdy, můžete v našem e-shopu zakoupit tato vína.