Flank steak s balzamikovou omáčkou

 

Příprava 40 minut

Grilování 50 minut
Pro 4 osoby

900 g flank steaku
(část hovězího pupku)
1 lžíce řepkového oleje
mořská sůl a čerstvě mletý pepř

NA OMÁČKU
357 ml balzamikového octa
1 lžíce řepkového oleje
1 malá cibule, nakrájená nahrubo
1 velký stroužek česneku
nakrájený nahrubo
125 ml dobrého kečupu
1 lžíce mletého chilli ancho
1,5 lžičky mleté sladké papriky
2 lžičky dijonské hořčice
1,5 lžičky červeného vinného octa
1,5 lžičky worcesterské omáčky
1 malá chilli paprička chipotle
nakládaná v omáčce adobo
1,5 lžičky tm.třtinového cukru
2 lžičky medu
2 lžičky melasy

NA TOUSTY
2 velké ciabatty nebo
1 bageta nizza
podélně přepůlené a nakrájené
na 10 cm kousky
panenský olivový olej
120 g strouhaného čedaru
jarní cibulka na ozdobení

 

1) Na omáčku na středním plameni svařte balzamikový ocet na poloviční objem - trvá to 15-20 minut. V rendlíku na 1 lžíci řepkového oleje opékejte cibuli 3-4 minuty dosklovita. Pak přidejte česnek a opékejte další minutu. Přilijte kečup, 3 lžíce vody a převeďte k varu. Ztlumte a nechte 5 minut bublat. Přidejte svařený ocet, ancho, papriku, hořčici, červený vinný ocet, worcesterskou omáčku, chipotle, třtinový cukr, med a melasu. Zvolna vařte asi 10 minut do zhoustnutí, občas zamíchejte. Rozmixujte dohladka. Omáčku osolte a opepřete a nechte při pokojové teplotě vychladnout (lze ji připravit až týden předem a uchovat v chladničce.

2) Před grilováním nechte steak 30 minut dojít do pokojové teploty. Mezi tím rozpalte gril. Steak potřete 1 lžící řepkového oleje, osolte a opepřete. Grilujte dohněda 3 minuty po každé straně. Přesuňte na chladnější část grilu, potřete připravenou omáčkou a grilujte za občasného obracení a potírání dalších 5 minut. Přendejte na prkénko, volně zabalte do alobalu a nechte 10 minut odpočinout.

3) Mezitím si připravte sýrové tousty. Potřete řeznou stranu pečiva olivovým olejem a osolte i opepřete. Grilujte po obou stranách  dozlatova. Sejměte z grilu a posypte strouhaným čedarem, položte na arch alobalu a vraťte krátce na gril, aby se sýr rozpustil. Přendejte na servírovací talíř.

4) Steak nakrájejte přes vlákno na tenké plátky. Rozložte je na tousty a posypte jarní cibulkou.

NĚCO NAVÍC
* Chilli ancho je druh chilli papričky se specifickou karame-
lovou a středně pálivou chutí. Koupíte ji v internetových
obchodech s mexickými specialitami.

Tento recept najdete v kuchařce "Grilování" z edice Apetit, která obsahuje mnoho zajímavých receptů a tipů na grilování.