Calabaza Taragui skleněná v kůži
Detailní popis produktu
Praktická skleněná calabaza potažená kůží určená k tradičnímu pití nápoje Mate.
Pití Mate patří mezi symboly Jižní Ameriky a dost možná je nejoblíbenějším jihoamerickým nápojem vůbec. Denně si ho dopřávají v Argentině, Paraguyai, Brazílii a dalších zemích kontinentu milióny mužů a žen.
Mate se obvykle servíruje v tradiční nádobě nazývané calabaza vyrobené většinou z tykve. Moderní doba ale přinesla i novodobé calabazy např. dřevěné či skleněné potažené kůží, které jsou praktičtější a déle vydrží.
Výhody skleněné kalabasy
- Sklo zachovává původní chuť a aroma yerby maté
- Před prvním použitím nemusíte calabazu speciálně připravovat
- Calabaza je snadno omyvatelná
- Sklo je hygieničtější, protože se uvnitř calabazy nevytvoří plíseň
- Skleněné dno calabazy maté ochlazuje, a tím nedochází k jeho spálení při zalití vodou vyšší teploty
- Pití maté ze skla je ekologické, protože nevyžaduje odlesňování, aby mohla být calabaza vyrobena
- Lékaři doporučují pít maté ze skla, protože negeneruje kyselost
JAK SI PŘIPRAVIT MATE?
Způsobů přípravy mate je několik, nicméně asi nejčastěji se setkáme s tradiční přípravou mate do calabazy a opakovaným zaléváním. Potřebujeme tedy nádobku a brčko tzv. bombillu.
Do calabazy nasypeme asi do tří čtvrtin sušené mate a protřepeme, aby se jemné části dostaly dospodu. Calabazu nakloníme a její obsah sesypeme ke straně. Tak nám vznikne u dna místo s malým množstvím yerby. Do toho místa nalijeme trošku vlažné vody, aby překryla suché lístky a mate se zvlhčilo. Po té zde vložíme brčko.
Přes brčko mate zalijeme horkou vodou max. o teplotě 75 stupňů, abychom nepřišli o prospěšné látky.
Po 2-3 minutách louhování si můžeme začít mate vychutnávat. Po vypití opakovaně doléváme vodu a průběžně konzumujeme. Jihoameričani si nosí svou calabazu s sebou celý den a horkou vodu z termosky dolévají všude, kde dostanou na mate chuť.
Další možností je připravit mate klasicky jako čaj a nechat ho jen pár minut vylouhovat. Jeho chuť pak nebude tak intenzivní a hořká jako u tradičně připraveného maté. I tady si dáváme pozor hlavně na teplotu vody. Je důležité, aby byla jen horká, nikdy ne vroucí. Dobře nám může posloužit i mate v nálevových sáčcích.
Více informací o historii mate, druzích a jeho blahodárných účincích na lidské zdraví najdete v našem ČLÁNKU.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.